top of page

Psilocybine

Psilocybine is een hallucinogene verbinding uit de tryptaminefamilie. Het welbekende woord "trippen" waar het nemen van psychedelische middelen mee wordt geduid, komt hier vandaan. Psilocybine wordt geproduceerd in verschillende schimmelsoorten, waaronder de paddenstoel. Psilocybine-houdende paddenstoelen worden ook wel Paddo's genoemd.

 

Paddenstoelen en Magic Truffels (sclerotia) komen uit hetzelfde organisme, maar hebben een andere functie. Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel en groeit boven de grond om daar hun sporen te kunnen verspreiden. Sclerotia groeien onder de grond en zijn verbonden met de paddenstoel, het zijn de knollen waarin de paddenstoel de voeding opslaat. De werkzame stof in beiden is psilocybine, echter hebben ze hun volkomen eigen frequentie en daarmee ook unieke werking. 

 

Psychoactieve paddenstoelen worden al eeuwenlang door inheemse volkeren over de hele wereld geconsumeerd, van Zuid-Amerika tot aan Siberië. De toepassingen verschillen van medicinaal gebruik tot mystieke ervaringen en sjamanistische rituelen.

De effecten van psilocybine variëren per paddenstoel en per reiziger, maar kunnen in overkoepelende zin worden omschreven als het ervaren van verhoogde zintuigelijke waarneming zoals geur, smaak en zicht, verandering van ruimte-tijd perceptie, versterkte gevoelswaarneming, verhoogde creativiteit, geestverruimende inzichten en de ervaring van eenheid en verbinding. De duur van de zogeheten trip is ongeveer 3 tot 5 uur.

AdobeStock_403058629 groot.jpeg

Psilocybine wordt opgenomen door het slijmvlies van mond en maag, waarna het door het lichaam wordt omgezet in psilocine. De chemische structuur van psilocine lijkt, net als DMT, veel op de structuur van serotonine, een neurotransmitter in onze hersenen. Vanwege deze overeenkomst kan psilocine zich binden aan de receptoren in de hersenen die zijn bedoeld voor serotonine.

Vanuit de wetenschap wordt veel onderzoek gedaan naar psychedelica en de werking in het brein. Men denkt dat psilocine delen van de hersenen onderdrukt die informatie uit de zintuigen filteren. Dit zou ertoe leiden dat meer zintuiglijke informatie het bewustzijn van deze persoon bereikt, in plaats van dat deze informatie in het onderbewustzijn verwerkt wordt. Dit veroorzaakt de hallucinogene effecten en veranderingen in perceptie en waarneming. Ook is aangetoond dat psilocine een sterkere communicatie veroorzaakt tussen de delen van de hersenen die normaal van elkaar zijn losgekoppeld. 

bottom of page