top of page
  • Foto van schrijverNathalie Holwerda

Bicycle Day

Wetenschap en spiritualiteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het zijn verschillende perspectieven op, en aspecten van, het alomvattende universum.


Vandaag is het Bicycle Day.


81 jaar geleden, op 19 april 1943, ontdekte de Zwitserse chemicus Albert Hofmann “bij toeval” de bewustzijnsverruimende effecten van LSD. In zijn laboratorium werd al jaren onderzoek gedaan naar lyserginezuur, een chemische basisverbinding uit een schimmel in rogge. Bij het werken aan een specifieke verbinding, LSD-25, is deze substantie via zijn huid opgenomen, waardoor hij later op weg naar huis hij al fietsend in een psychedelische trip belandde.


LSD heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de spirituele revolutie in de jaren ’60. Timothy Leary, professor in klinische psychologie op Harvard, deed in die jaren vooruitstrevend onderzoek naar de therapeutische werking van psilocybine.


Hij vervolgde zijn studie met het onderzoek naar LSD voor de psychiatrie en stond bekend om zijn controversiële acties, zoals het weggeven van LSD aan zijn studenten, omdat hij iedereen deze mystieke ervaring gunde.


Timothy Leary, de man achter “turn on, tune in, drop out”, gebruikte de term “psychonaut”, wat letterlijk de ontdekkingsreiziger in je eigen geest betekent.


Ook verwoordde hij op prachtige wijze wat psychedelica doen: ze zijn een sleutel tot het ervaren van het potentieel van bewustzijn.


“A psychedelic experience is a journey to new realms of consciousness. The scope and content of the experience is limitless, but its characteristic features are the transcendence of verbal concepts, of spacetime dimensions, and of the ego or identity………. of course, the drug does not produce the transcendent experience. It merely acts as a chemical key—it opens the mind and frees the nervous system of its ordinary patterns and structures.”


Op Bicycle Day vindt het eerbetoon aan Albert Hofmann en Timothy Leary plaats, door psychonauten wereldwijd.


Albert Hofmann

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page